Register

H.C. Andersen-centrets registrering af alle H.C. Andersens litterære værker. Læs mere om registret eller gå direkte til genreindekset på registrets forside.

Google

Tekster

– Her er publiceret nogle af H.C. Andersens tekster, fortrinsvis tekster, der er svære at finde og/eller mere eller mindre ukendte.

Foreløbig har vi fremlagt digtsamlingen Aarets tolv Maaneder. Tegnet med Blæk og Pen, som ikke er genoptrykt siden førsteudgaven fra 1832 før i Johan De Mylius (udgiver): H.C. Andersen. Samlede digte (Aschehoug, København 2000), og digtet "Phantasie ved Vesterhavet" (1831), som H.C. Andersen-Centret købte manuskriptet til i 1997.

Vi har desuden fremlagt et par oversete, halvt ukendte eventyr, der ellers ikke fandtes på internettet: Et "Børne-Eventyr" fra Skyggebilleder (1831), Den første Aften, der skulle have indledt Billedbog uden Billeder (1839), og "Svinene" fra I Sverrig (1851).

Andre steder på netstedet findes eventyrene "De vilde Svaner" med paralleltekster og som eksempler på H.C. Andersens prosalyrik "Billedbog uden Billeder, Otte og tyvende Aften", "Billedbog uden Billeder, To og tredivte Aften", "Dampskibs-Fart" fra En Digters Bazar, "I Skoven" fra I Sverrig, "Det gamle Egetræes sidste Drøm", "Vinden fortæller om Valdemar Daae og hans Døttre", "Bispen paa Børglum og hans Frænde".

I anledning af H.C. Andersens fødselsdag d. 2. april 2004 har vi lagt Jean Hersholts oversættelse til engelsk (amerikansk), The Complete Andersen, på netstedet. Udgaven er den mest komplette samling af Andersens eventyr oversat til engelsk på nettet. Den indeholder bl.a. Billedbog uden Billeder (alle 33 aftener) og romanen Lykke-Peer. Der er en alfabetisk oversigt og en søgemaskine til denne net-udgave.

De nærmeste planer efter det er En Digters Bazar og en engelsk oversættelse af I Sverrig.

Birthe Trærup har oversat kapitlet "Derwischernes Dands" fra En Digters Bazar til esperanto og ladet os publicere det.

Søger man værktøjer og tekstkorpora til lingvistiske undersøgelser, kan man komme videre her eller henvende sig til HCA-Centrets sekretariat, der ligger inde med en betydeligt større tekstsamling end der er tilgængelig online.

Find links til flere online HCA-tekster på vores linksside eller start med disse:

Der opstod en fejl. Til forsiden.
An error occurred. To the front page.

Manuskripter

Vi har på disse sider fremlagt manuskripter til tre tekster af H.C. Andersen: de berømte eventyr "Den lille Havfrue" og "Kejserens nye Klæder" samt digtet "Phantasie ved Vesterhavet" (1830).

Manuskriptet til digtet "Danmark, mit Fædreland" ("I Danmark er jeg født, der har jeg hjemme") kan desuden ses som håndskrift og transskriberet som en del af Victor Borges hilsen til H.C. Andersen.

Man kan finde mange flere Andersen-manuskripter online på Det Kongelige Biblioteks og Odense Bys Museers hjemmesider:

Der opstod en fejl. Til forsiden.
An error occurred. To the front page.