Religiøse motiver : Oversigt. Søg. Om religiøse motiver

Se også At dø og stige til himmels, Mellemtilstand

Beskrivelse af dette motiv: Forvandling er et nøglebegreb i Johan de Mylius' forståelse af H.C. Andersens forfatterskab og liv, jvf. bl.a. bogen Forvandlingens pris (2004). Begrebet forstås ikke kun tematisk, men også æstetisk, hos Mylius. Den eksistentielle-religiøse kategori forvandling finder sted i dødens øjeblik, begge centrale begreber i Mylius' syn på forfatterskabet. Man kan se begreberne foregrebet i den tidligere artikel Øjeblikket – en anskuelsesform hos H. C. Andersen.

Eksempel :

Dagene gaae og Dagene komme, altid fremad til Klarhed og Glæde, og saa, ja det er sagt og skrevet, saa kommer der en Dag, at det er forbi med mig og aldeles ikke forbi! jeg skal rives ned for at reise mig ny og bedre, jeg skal høre op og dog blive ved at være! blive en ganske Anden og dog den Samme! det er mig svært at begribe, ihvor oplyst jeg end er, ved Sol, Maane, Stearin, Tran og Tælle! mit gamle Tømmer og Muurværk skal reise sig igjen af Gruset. Jeg vil haabe at jeg beholder de gamle Tanker: Fatter paa Møllen, Mutter, Store og Smaa, Familien, den jeg kalder det Hele, Een og dog Saamange, hele Tanke-Compagniet, for det kan jeg ikke undvære! og mig selv maa jeg ogsaa blive, med Qværn i Brystet, Vinger paa Hovedet, Altan om Maven, ellers kan jeg ikke kjende mig selv, og de Andre kunne heller ikke kjende mig og sige, der har vi jo Møllen paa Bakken, stolt at see, dog aldeles ikke stolt!«

Det sagde Møllen, den sagde meget Mere, men dette var nu det Vigtigste.

Og Dagene kom og Dagene gik, og den yderste var den sidste. Der gik Ild i Møllen; Flammerne løftede sig, sloge ud, sloge ind, slikkede Bjælker og Bræder, aad dem op. Møllen faldt, der var kun en Askehob tilbage; Røgen foer hen over Brandstedet, Vinden bar den bort.

Hvad Levende der havde været paa Møllen blev, det kom ikke Noget til ved den Begivenhed, det vandt ved den. Møllerfamilien, een Sjæl, mange Tanker og dog kun een, fik sig en ny, en deilig Mølle, den kunde være tjent med, den lignede aldeles den gamle, man sagde: der staaer jo Møllen paa Bakken, stolt at see! men denne var bedre indrettet, mere tidssvarende, for det gaaer fremad. Det gamle Tømmer, der var ormstukket og svampet, laae i Støv og Aske; den Møllekrop reiste sig ikke, som den havde troet; den tog det lige efter Ordene, og man skal ikke tage Alting lige efter Ordene!

Kommentar til dette tekststed:

"Veirmøllen", der ved første øjekast kan virke som lidt af en vrøvletekst, indeholder en diskussion om kødets genopstandelse. "ja det er sagt og skrevet, saa kommer der en Dag, at det er forbi med mig og aldeles ikke forbi! jeg skal rives ned for at reise mig ny og bedre, jeg skal høre op og dog blive ved at være!"; Det er bibelens og præsternes ord om genopstandelsen. H.C. Andersen var ikke ortodoks, men lader møllen dø i ild, hvilket er en typisk død og forvandling i hans forfatterskab. "den Møllekrop reiste sig ikke, som den havde troet [men på en anden måde!]; den tog det lige efter Ordene [ortodokst], og man skal ikke tage Alting lige efter Ordene!"