Digte

Andersen udgav flere digtsamlinger, hvoraf de væsentligste er Digte (1830), Phantasier og Skizzer (1831) og Samlede Digte (1833).

Hans ven, den tyske digter Adelbert von Chamisso, som han havde lært at kende på sin tysklandsrejse 1831 (se rejsebogen Skyggebilleder fra samme år) oversatte en række af hans digte til tysk (senere har også andre oversat en lang række Andersen-digte til tysk).

Nogle af disse digtoversættelser fangede komponisten Robert Schumanns opmærksomhed (Clara og Robert Schumann blev senere Andersens venner, ligesom komponister som Mendelssohn og Liszt), og Schumann satte musik til i alt 5 af Andersens digte.

Mange danske komponister har sat musik til Andersen- digte (det har også den norske komponist Edvard Grieg), som på den måde har sunget sig ind i den danske befolkning og i dag er mindst lige så levende en kulturskat som eventyrene.

Andersen har i alt skrevet over 1.000 digte (se udgaven ved Johan de Mylius: H.C. Andersen. Samlede digte. Aschehoug, København, 2000). Blandt de allerbedste er digtene fra hans sene rejsebog I Spanien (1863).