Religiøse motiver : Oversigt. Søg. Om religiøse motiver

Se også Religion

Nøgleord:

Bøn, Islam, Mekka, hus

Beskrivelse af dette motiv: En moske er et islamisk bedested. Der er ikke i islam noget krav om at bede i moskeen, men det anbefales, og især fredagsbønnen er vigtig. Moskeen er ikke i sig selv et helligt hus, men blot et sted, hvor man beder. Der udføres ingen andre ritualer i moskeen. Moskeer bruges ikke sjældent som et socialt mødested. Alle moskeer indeholder faciliteter til den rituelle afvaskning før bøn og en niche, der angiver bederetningen (mod Mekka). Til mange moskeer i den muslimske verden er tilknyttet minareter, hvorfra der kaldes til bøn på de rette tidspunkter.

Eksempel :

Storkene vare nu i Ægyptens Land, hvor Solen skinnede varmt, som hos os paa en deilig Sommerdag, Tamarinder og Akasier blomstrede rundt om, Muhameds Maane straalede blank fra Tempel-Kuplerne; paa de slanke Taarne sad mangt et Storkepar og hvilede ud efter den lange Reise; hele store Flokke havde Rede ved Rede paa de mægtige Søiler og sønderbrudte Buer af Templer og glemte Steder; Daddelpalmen løftede sit Skjærmtag høit op, som om den vilde være Solskjærm. De hvidgraae Pyramider stode som Skyggerids paa den klare Luft henimod Ørkenen, hvor Strudsen viste, den kunde bruge sine Been, og Løven sad med store, kloge Øine og saae paa Marmor-Sphinxen, der laae halv begravet af Sandet.

(...)

Og de bleve; de Gamle sade i deres Rede paa den slanke Minaret, hvilede sig og havde dog travlt med at glatte Fjædrene og gnide med Næbbet paa de røde Strømper (...)