Religiøse motiver : Oversigt. Søg. Om religiøse motiver

Nøgleord:

Fortælling, sjæl, udødelighed, genopstandelse, forvandling, tilværelse efter døden.

Beskrivelse af dette motiv: Sagn, genfortalte trosforestillinger eller historier om sjælens udødelighed og opstandelse eller forvandling til en tilværelse efter døden.

Eksempel :

Men Blomsterne sagde: »Du skal have saa mange Tak, men vi kan ikke leve saa længe! imorgen ere vi ganske døde; men siig til den lille Ida, at hun skal begrave os ude i Haven, hvor Kanarifuglen ligger, saa voxe vi op igjen til Sommer og blive meget smukkere!«

Kommentar til dette tekststed: Dette evangelium i barnehøjde finder sted i den lille Idas drøm. Drømmen er hendes natlige bearbejdning af det improviserede eventyr, den unge student fortalte hende om dagen. "Den lille Idas Blomster" handler således bl.a. om, at fantasi ("den dumme Phantasie"), dvs. det at læse eller få fortalt eventyr kan føre til en intuitiv og uskyldig omgang med store eksistentielle spørgsmål, her døden. På en måde, som trods sin barnlighed ligner voksnes famlende måde at forstå og acceptere død. Fællesskabet med en voksen måde at begribe døden er, at tro er nødvendig. Det er eventyret, der giver Ida tro. Der skal fantasi til at tro.