Religiøse motiver : Oversigt. Søg. Om religiøse motiver

Genganger dækker bl.a. over: Strandvarsel , Helhesten, Gravsoen

Nøgleord:

Genganger, spøgelse, genfærd, dødning, død, sjæl

Beskrivelse af dette motiv: En genganger er et dødt menneskes sjæl, der er vendt tilbage til denne verden eller aldrig forløst fra den ved døden. Det tidlige eventyr "Dødningen" (1830) og senere "Reisekammeraten" (1838) handler om en sådan genganger, der hjælper helten, den unge Johannes, fordi Johannes uselvisk frelste liget fra mishandling.

Eksempel :

Næste Morgen kom den gamle Konge med hele sin Hofstat, og der var en Gratuleren til langt op paa Dagen; men først da de alle havde gjort deres Complimenter, indfandt den Fremmede sig, han var reiseklædt, havde sin Stok i Haanden og Randselen paa Ryggen. Johannes kastede sig i hans Arme, og bad ham, dog ikke at drage bort, men blive hos ham og dele hans Lykke, hvis Skaber han jo ene og allene var. Men han rystede med Hovedet, smilede og sagde: »Nei, nu er min Tid omme! jeg har kun betalt en gammel Gjæld; husker du Natten i Vaabenhuset? den Døde Du frelste fra at blive mishandlet? Jeg er Dødningen!«

Johannes studsede, vilde tale til ham, men han var forsvunden.

Kommentar til dette tekststed: "Dødningen" afslører sandheden om sig selv for Johannes til sidst, da Johannes ved dødningens hjælp har vundet prinsessen.